Het beveiligen van digitale identiteiten is voor veel organisaties een probleem. Volgens de Identity Defined Security Alliance (IDSA) heeft 84% van de organisaties te maken gehad met een identiteitsgerelateerde inbreuk.

Een deel van de uitdaging van identiteitsbeheer is dat de identiteiten die organisaties moeten beheren niet alleen menselijk, maar ook machinegebaseerd zijn.

Vandaag heeft Enterprise Identity Security Provider SailPoint Technologies Holdings, Inc. een nieuw onderzoeksrapport uitgebracht waarin 300 wereldwijde cybersecurity executives werden ondervraagd en onthulde dat machine-identiteiten 43% uitmaken van alle identiteiten binnen de gemiddelde onderneming, gevolgd door klanten (31%) en werknemers ( 16%).

Dit benadrukt dat organisaties een oplossing nodig hebben voor het in realtime beheren van digitale machine-identiteiten als ze hun omgeving willen beveiligen tegen de nieuwste bedreigingen.

Het landschap van identiteitsbedreigingen
De afgelopen jaren heeft de wildgroei aan identiteiten die is ontstaan door de acceptatie van nieuwe technologieën en cloudgebaseerde apps de complexiteit voor beveiligingsteams enorm vergroot. Tegenwoordig wegen machine-identiteiten gemiddeld 45 keer zwaarder dan menselijke identiteiten, waarbij de gemiddelde werknemer meer dan 30 digitale identiteiten heeft.

Het onderzoek van SailPoint verwacht ook dat deze wildgroei zal aanhouden, en schat dat het totale aantal identiteiten de komende 3-5 jaar met 14% zal groeien.

Toch hebben veel organisaties nog een lange weg te gaan voordat ze klaar zijn om het landschap van identiteitsbedreigingen het hoofd te bieden.

“Uit ons rapport blijkt dat 45% van de bedrijven nog aan het begin van hun identiteitstraject staat. Dit betekent dat ze de unieke kans hebben om te profiteren van de technologie van vandaag om vanaf het begin een uitgebreide, [kunstmatige intelligentie] AI-gebaseerde benadering van identiteitsbeveiliging op te bouwen”, aldus Matt Mills, SailPoint-president van wereldwijde veldoperaties.

“Nu de behoeften aan bedrijfsidentiteit de menselijke capaciteit te boven gaan, is deze benadering al snel de inzet geworden. Niet alleen dat, maar identiteitsbeveiliging is naar de top gestegen als zakelijk essentieel voor het beveiligen van de onderneming van vandaag, “zei Mills.

In de praktijk is een op kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) gerichte benadering essentieel voor het in realtime detecteren van digitale identiteiten. Dit lijkt te worden erkend door organisaties, waarbij 50% van de respondenten aangeeft AI/ML-modellen te hebben geïmplementeerd om hun capaciteiten te vergroten.

Het eigen cloudplatform voor identiteitsbeveiliging van SailPoint maakt gebruik van AI en ML om automatisch gebruikers- en machine-identiteiten te identificeren in bedrijfsomgevingen, zodat beveiligingsteams deze effectiever kunnen beheren en beveiligen. Deze benadering dient om de zichtbaarheid van toegangsrisico’s voor gebruikers te vergroten.

De markt voor identiteitsbeheer
SailPoint valt binnen de wereldwijde markt voor identiteits- en toegangsbeheer, die volgens onderzoekers zal groeien van $ 13,4 miljard in 2021 tot $ 34,5 miljard in 2028.

De leverancier blijft een belangrijke speler op de markt en meldde in augustus dat het een jaarlijkse terugkerende omzet (ARR) van $ 429,5 miljoen heeft gegenereerd.

Het concurreert met een aantal andere belangrijke spelers op de markt, waaronder Okta, een identiteitsplatformprovider die een uniforme IAM-oplossing biedt met levenscyclusbeheer om werknemers en contractanten automatisch aan en uit te zetten, en een single sign-on-oplossing die IT-teams kunnen gebruiken om gebruikerstoegang bewaken en beheren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *